Sumak ülkemizde en sık kullanılan baharatlardan bir tanesidir. Bin bir faydasının yanı sıra oldukça lezzetli bir baharattır. Genellikle salataların içerisinde kullanılan sumak hakkında bilmeniz gerekenlerin tamamını aşağıdaki içeriğimizde bulabilirsiniz.
Sumak Nedir?
Sumak Faydaları Nelerdir?
- Sumağın hazmı kolaylaştırıcı, iştah açıcı özelliği bulunmaktadır.
- Antiseptik özellikler taşır. Bu özelliği sayesinde ateş düşürücü bir etkisi vardır.
- İshale karşı etkili bir çözümdür.
- Sumak boğaz ağrılarına iyi gelir.
- Harareti kesme özelliği de vardır.
- Sumağın kan şekerini dengeleyici, düşürücü özelliği vardır.
- Damarları büzen özelliğinden dolayı, kanamanın durdurulmasında etkilidir.
- Sumak suyu ile gargara yapıldığında, boğaz ve diş eti hastalıklarına iyi gelir.
- Sumak çayı, zehirlenmelere iyi gelir. Sumak çayı ile ciltteki sivilcelerin temizlenmesi, sivilceleri kurutur.
- Yiyeceklerin üzerine serpilen sumak, uzun süre taze kalmalarını sağlar.
Sumak Zararları Nelerdir?
- Sumak birçok faydasının yanında yüksek tansiyon hastalarının dikkatli kullanması gereken bir bitkidir.
- Ayrıca, kabız yapan etkileri de vardır.
Dolayısıyla aşırı tüketimden kaçınılması gerekir.
Sumak Nerelerde Bulunur?
Türkiye’nin Doğu Anadolu dışında hemen bütün bölgelerinde yetişen sumak, en çok Akdeniz Bölgesi’nde görülür. Sumağın yaklaşık 150 türü bulunmaktadır. Bu türlerden bazıları zehirlidir. Ülkemizde en yaygın yetişen türü, “derici sumağı” ve “boyacı sumağı”dır.
Sumak Nasıl Kullanılır?
Kurutulduktan sonra tuzla öğütülüp baharat olarak yemeklerde, salatalarda kullanılan sumağın ekşimsi ve buruk bir tadı vardır. Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir.
Ekşi tadı nedeniyle, limon olmadığı durumlarda salatalarda rahatlıkla kullanılabilir. Diyarbakır, Hatay ve Gaziantep yörelerinde sumak, mercimek köftesi yapılırken ve dolmalarda kullanılır.
Diş ağrısına bire bir iyi gelen sumağı diş ağrısı için şu şekilde kullanabilirsiniz. 1 yemek kaşığı tane sumağı 1 bardak suya atıp 15 dakika bekletin ve süzün. Sumak suyuyla gargara yapın. Diş ağrısından geçicide olsa kurtulacaksınız. Diş eti çekilmesi, apseli diş için de birebir olumlu sonuç veriyor. En çok tercih edilen kullanma yöntemlerinden bir tanesi ise çay olarak içmektir.
Sumak Çayı Nasıl Yapılır?
100 gram sumak, 1 litre kaynar suda demlenir. Sumak çayı günde 3 bardağa kadar içilebileceği gibi, antiseptik özelliği nedeniyle gargara olarak ya da sivilcelerin iyileştirilmesi için de kullanılabilir.
Kimler Sumak Kullanmamalı
Sumağı aşırı tüketmek kabızlığa yol açar bu yüzden kararınca kullanmak gerekir. Ayrıca yüksek tansiyon hastalarının sumağı tüketmemesi gerektiği öneriliyor. Bunun yanı sıra kronik hastalığı olanların kullanmadan önce muhakkak bir uzman doktora danışması gerekmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
Sumak Nedir?
Antepfıstığıgiller ailesinden olan sumak, ağaçta yetişir. Şekli çalıya veya ağaca benzeyen bu bitki kurutulup toz haline getirilerek baharat olarak kullanılır.
Sumağın Faydaları Nelerdir?
Sumak oldukça faydalı bir baharattır. Sindirim sistemini düzenlenmesinin yanı sıra cilt sağlığı, boğaz ağrısı, ateş düşürücü gibi özellikleri de bulunmaktadır.
Sumağın Yan Etkileri Var Mı?
Sumak her ne kadar faydalı bir besin olsa da aşırı tüketim sonucunda kabız görülebilir. Bunun yanı sıra yüksek tansiyon hastalarının doktora danışmadan kullanmaması gerekir.
Sumak Nasıl Kullanılır?
Sumağı doğrudan baharat olarak salataların içerisinde kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra yakıştırdığınız yemeklerin içerisine sumak atabilirsiniz. Ayrıca sumak çayı yapıp tüketebilirsiniz.